A rossz idő ellenére is fergeteges hangulat volt az idei Gloria Victisen

A Rákóczi Szövetség 2017. október 21-23. között immár XXV. alkalommal rendezte meg az 1956-os forradalomra emlékező Gloria Victis ünnepséget Budapesten. Az idei év időjárása nem kedvezett a szervezőknek, ám a hűvös, esős idő ellenére több mint ezer diák gyűlt össze leróni a tiszteletét a szabadságharc hőseinek.

gv8

Az egyetemisták közül a nyitrai diákok sem hiányoztak: a Jugyik szervezésének köszönhetően fél busznyi csapat verődött össze a rendezvényen. A jugyikosokhoz csatlakoztak a komáromi JóMóD és a kassai KIKELET tagjai, a felvidékiek közösen kerültek elszállásolásra is. Első programunk egy városnézéssel összekötött hajókirándulás volt, amely során megtekintettük a magyar főváros Duna-parton elhelyezkedő látványosságait.

A második napon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületében két színvonalas előadást hallgattunk meg, melyeket Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke tartott. Az ünnepség kora délután folytatódott a BME épületében, ahol Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Simicskó István, honvédelmi miniszter mondott beszédet. Az emlékezést ezután tartó fáklyás felvonulás követte. Sajnos a felvonulás közben eleredt az eső, sokan bőrig áztak, de ez nem vette el a résztvevők kedvét. Miután a Bem térre érkeztünk, ünnepi koszorúzással tisztelegtünk a forradalom hősei előtt, majd Németh Zsolt és Rétvári Bence emlékező szavait hallgattuk meg.

A nap utolsó programjára szintén a BME épületében került sor, ahol a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok adtak koncertet az 1956-os hősök emlékére.

Mivel az időjárás továbbra sem kedvezett, az utolsó nap programváltozás történt. Elmaradt a látogatás a 301-es parcellánál, helyette a Magyar Nemzeti Múzeumot egyik tárlatát tekintettük meg. Sajnálatos módon nem állt elég idő a rendelkezésünkre, hogy minden kiállítást részletesen megnézhessünk. A múzeum után ebéd következett, majd indultunk vissza Nyitrára. 

A rendezvény után megkérdeztem néhány résztvevőtől, hogyan érezték magukat ez alatt a pár nap alatt. A következő válaszokat kaptam:

„Nagyon szép volt a fáklyás felvonulás, csak azt sajnáltam, hogy eleredt az eső. Előtte csak arra kellett figyelnem, hogy ne lobbanjon lángra senki haja, utána már arra is, hogy senki szemét ne szúrjam ki az esernyőmmel.” (Popovics Zita)

„Sok új embert ismertem meg, nagyon jó társaság gyűlt össze.” (Igo Krisztián)

„Már várom a következőt.” (Lipták Olga)

„Jók voltak a programok és a szervezésnél is ügyeltek mindenre. Az esti hajókázás volt a kedvencem.” (Radics Rudolf)

„Szuper volt! Az első nap egy kicsit sokat kellett várakozni a hajóra, de onnantól minden percét nagyon élveztem.” (Marcsok Rebeka)

 Varga Lajos

 Gv1

GV4

gv5

 

 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand