„Hadd szóljon a muzsika!“

Ezzel a felkiáltással indult a legényes táncokat is bemutató nyitrai táncház 2017. november 6-án este, a Mediahaus szórakozóhelyen, mellyel kezdetét vette az Őszi Ifjúsági Napok rendezvénysorozat.

 

foto8

A rendezvényt Radics Rudolf, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub elnöke nyitotta meg, aki elmondta, mennyire örül a táncház egyre nagyobb népszerűségének, továbbá ismertette a heti programtervet.

A Bicskás zenekar által biztosított zenére Répássy Ivett és Kristóf Bálint mutatta be a tánclépéseket. A résztvevők egy nagy kört alkotva figyelték, hogy mi is vár rájuk az este folyamán. Rövid kis bemelegítés után a gömöri táncok alapjaival kezdték meg az estet. Ezen belül a csárdás, illetve a kettes csárdás volt az, amelynek elsajátítására több időt szenteltek. Az alapok után párokat alkotva bővítették táncképességeiket.

A szervezők az első kör után sajtos-zöldséges szendvicsekkel, valamint különböző üdítőkkel kedveskedtek. A 20 perces szünetben lehetőség nyílt jegyeket venni a diákbálra, illetve egy-egy JUGYIK logóval ellátott pólót is megvásárolhattak az érdeklődők.

A második körben a mezőségi táncok alaplépéseit tanulhatták meg a résztvevők. A párcserés tánc által oldódott a hangulat, mindenki mosolygós arccal indult az ismeretlen „idegen” felé. A táncház végének közeledtével Saróka Bence és Kristóf Bálint közösen mutatták be a gömöri és mezőségi táncokat.

Az idei táncházon a szervezők nagy örömére harmicheten vettek részt. A tánctanárok elégedettek voltak a jelenlévők aktivitásával. 23.00 órakor minden résztvevő nagy mosollyal az arcán, örömmel és szép emlékekkel hagyta el a táncparkettet.

Az Őszi Ifjúsági Napok remek alkalom volt arra, hogy összehozza a diákokat. A színes programok között mindenki találhatott magának megfelelőt, illetve remek lehetőséget biztosított, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és új dolgokkal ismerkedjünk meg. Ide sorolom a táncházat is, hiszen a nemzeti örökségünk egy kis szeletjét sajátíthatták el a résztvevők, ezáltal is erősítve gyökereinket és indentitástudatunkat.

 

Tánczos Beatrix, MBAK16m

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand