„Arany-lázban”, avagy lezajlott a VII. Legere Irodalmi Verseny második fordulója

November 16-án immáron hetedik alkalommal adott otthon karunk a mára már hagyományos Legere Irodalmi Verseny második fordulójának. Az idei évben megrendezett verseny témája Arany János életműve.

Legere1

A többfordulós verseny a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara,  Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, az Arany A. László Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Nyitrai Területi Választmánya és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács jóvoltából jött létre.

A második forduló reggelén óriási nyüzsgés várt mindenkit az egyetem előcsarnokában. A versenyben résztvevő középiskolás diákok és felkészítő tanáraik izgatottan várták a megnyitót a D2-es terem előtt. Az első fordulóhoz hasonlóan, ismét nagy volt az érdeklődés, sok-sok csapat érkezett, hogy összemérje a tudását. A verseny második fordulóját N. Tóth Anikó, a rendezvény egyik főszervezője nyitotta meg, aki köszöntötte a jelenlévőket, ismertette a nap menetét, majd a tesztlap kitöltéséhez sok sikert kívánt a versenyzőknek.

 A feladatlap kitöltésére 60 perc állt rendelkezésre, a teszt nyolc kérdéskört érintett. A teremben szinte vágni lehetett a feszült csendet. A diákok arcán látni lehetett a töprengést, az igyekezetet, illetve a bonyolultabb feladatoknál a döbbenetet. Minden egyes versenyző a lehető legtöbbet próbálta kihozni magából. 

A verseny szervezői nem csupán a versenyzőkre gondoltak, hiszen míg a diákok a tesztlap kitöltésével foglalkoztak, addig a tanáraik egy emelettel feljebb a budapesti Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumból érkezett Fenyő D. György műhelyfoglalkozásán vehettek részt. Az előadó vidáman üdvözölte a tanárokat és röviden ismertette a programot.  Az előadás keretein a belül a tanárok párban dolgozva különböző manipulációs feladatokat oldottak meg. Az egyes feladatok megoldását illetően a kiváló együttműködés, kreativitás, érvelés és a vidám hangulat volt a jellemző.

A tesztlapok kitöltését, valamint a foglalkozást követően rövid szünet vette kezdetét. Később a csapatok Németh Zoltán „Arany János és kortárs magyar irodalom” című előadását hallgatták meg, mely nagy szerepet fog játszani a Legere-verseny harmadik fordulójánál. A diákok és tanáraik érdeklődve hallgatták az érdekes, sokatmondó és egyben humoros témájú előadás tartalmát.

A rendezvény zárása előtt N. Tóth Anikó ismertette a december 18-i döntő forduló feltételeit, amelyen kiderül, hogy az egyes fordulók alkalmával mely csapatok értek el a legtöbb pontot, valamint, hogy kik bizonyultak a legsikeresebbnek. Végül Petres Csizmadia Gabriella, a Legere-verseny másik háziasszonya elárulta a feladatlap helyes megoldásait, és sikeres felkészülést és sok szerencsét kívánt a csapatoknak.

 

Tokovics Szimonetta, 1. MBAK16 m 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand