XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Nyitrán

2017 decemberének első két napján a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara adott otthont a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciának (FTDK).

F7

Tanulmányok Kara adott otthont a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciának (FTDK). Az immár tizenkét éves múltra visszatekintő, rangos eseményt a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT), a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) és a Diákhálózat (DH) védnöksége alatt a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint a Jedlik Ányos Polgári Társulás támogatásával rendezték meg. 

Az FTDK a szlovákiai és csehországi egyetemeken tanuló felvidéki magyar diákság tudományos fóruma. A kétnapos szakmai tanácskozáson – amely egyben verseny is volt – hét szekcióban 38 TDK-dolgozatot mutattak be a hallgatók. A konferencia a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT) ülésével kezdődött. Az ünnepélyes megnyitóban Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja, Weiszburg Tamás, az OTDT általános alelnöke, valamint Vančo Ildikó, a XII. FTDK főszervezője kiemelték, hogy az FTDK egyben a magyar nyelvű tudományos nyelvhasználat jövőjének egyik biztosítéka is a Felvidéken.

 

A délutáni szekcióüléseken a dolgozatok bemutatását hasznos viták és beszélgetések követték.  Este a rozsnyói Endorfin együttes kitűnő hangulatú koncertjét élvezhették a résztvevők. Szombat délelőtt a konferencia plenáris előadására került sor, melyet Morvai Tünde, az MTA HTMT osztályvezetője tartott. Előadásában a Kárpát-medencei magyar fiatalok ifjúságszociológiai felmérésének adatait mutatta be. A kétnapos rendezvény második napja díjkiosztással és a szakmai értékeléssel fejeződött be. Minden szekció első helyezettjének díját az OTP Bank támogatta. A Microcomp kft. jóvoltából az irodalomtudományi szekció győztese, Lombos Kornélia, a SZMAT támogatásával pedig a műszaki tudományok szekciójának győztese, Hortai Ferenc különdíjban is részesült. A hét szekció díjazottjai a következő hallgatók voltak:

Fődíj: Lomboš Kornélia (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem): Móricz Zsigmond Árvácskájának horrorisztikus olvasata. A fődíjat a Microcomp biztosította.

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács különdíja: Hortai Ferenc (Vysoké učení technické v Brně): Fordulatszámmérő műszer stroboszkóppal 

 

Irodalomtudományi szekció

I. Lomboš Kornélia (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem)

II. Mellár Dávid (Pozsonyi Comenius Egyetem)

III. Csölle Stefánia (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem)

 

Történelemtudományi és vallástörténeti szekció

I. Molnár Mária (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem)

II. Pataki Tamás (Selye János Egyetem)

III. Tóth Krisztián (Selye János Egyetem)

 

Nyelvtudományi szekció

I. Rási Szilvia (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem)

II. Kuszala Orsolya (Pozsonyi Comenius Egyetem)

III. Karika Réka (Pozsonyi Comenius Egyetem)

 

Pedagógiai és élettudományok szekció

I. Keszler Zoltán (Pozsonyi Comenius Egyetem)

II. Tóth Emese – Nagy Anna (Selye János Egyetem)

III. Vas Kinga (Selye János Egyetem)

 

Műszaki tudományok szekció

I. Hortai Ferenc (Vysoké učení technické v Brně)

II. Nagy Bence (Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony)

III. Jerábek Róbert – Csizmadia Dávid (Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony)

 

Közgazdaságtudományi szekció

I. Sánta Kamilla (Selye János Egyetem)

II. Illés Tamás (Selye János Egyetem)

III. Szeif Attila (Selye János Egyetem)

 

Társadalomtudományi szekció

I. ---

II. Rehák Tünde (Selye János Egyetem)

III. Deminger Orsolya (Selye János Egyetem), Nagy Krisztina (Selye János Egyetem)

 

A díjazottak közül 17 hallgató ajánlást kapott a 2019-ben megrendezésre kerülő XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre. Az idei FTDK-n döntés született arról is, hogy a XIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát 2018-ban a komáromi Selye János Egyetem rendezi meg.

 

F5

F4

F2

F1

F3

 

 

160x600 bannerMOTPFay

 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand