„Érvényesülés szakmán belül és kívül” – 6. rész

Beszélgetés Sinn Mónikával, a magyar-szlovák kétnyelvű ügyvitelszervezés szak végzett hallgatójával

Sinn Monika

 

Milyen szakot végeztél az egyetemen?

A gimnázium negyedik osztályában nagy fejtörést okozott számomra, melyik felsőoktatási intézményben és milyen szakon folytassam tanulmányaimat. Mivel több minden is érdekelt, sokáig tanácstalanul keresgéltem és válogattam. Ekkor az egyik kedves ismerősöm, később tanárom, N. Tóth Anikó mesélt a magyar-szlovák kétnyelvű ügyvitelszervezés szakról, ami rögtön fel is keltette érdeklődésemet. Ami különösen tetszett benne, hogy továbbra is anyanyelvemen tanulhatok, emellett pedig a szlovák nyelvtudásomat is fejleszthetem, továbbá vonzóak voltak a különféle közgazdaságtani kurzusok is.

Friss diplomásként milyen lehetőségeket kínált a munkaerőpiac?

Az elhelyezkedés szempontjából nagyon szerencsésnek mondhatom magam. Az utolsó vizsgaidőszakban, amikor épp a szakmai gyakorlatról szóló megbeszélésre érkeztünk a karra, felajánlottak nekem és még néhány osztálytársamnak egy munkalehetőséget a KeTK Idegenforgalmi Tanszékén. Úgy gondoltam, hogy ez egy olyan lehetőség, amit meg kell ragadnom, mert ha elmulasztom, később nagyon megbánhatom. Még aznap este visszajeleztem, hogy érdekel a felajánlott munka. Néhány nappal később egy állásinterjún találtam magam, két hétre rá pedig már munkába is állhattam. Az utolsó szemeszterem így igencsak sűrű volt, egyszerre kellett diákként és közben már a KeTK Idegenforgalmi Tanszékének alkalmazottjaként is helytállnom. Döntésemet egyáltalán nem bántam meg. Nehéz, de egyben nagyon érdekes és izgalmas időszakot tudhatok magam mögött.

Jelenleg mivel foglalkozol?

Továbbra is a KETK Idegenforgalmi Tanszékének a referense vagyok. Nagyon szeretem a munkámat, a környezetet, az egész kar hangulatát és a kollégáimat is, akik közül többeket már a barátaimnak tudhatok. Nagyon hálás vagyok, hogy sikerült itt elhelyezkednem, ennél jobb első munkahelyet el sem tudtam volna képzelni, és szerintem hatalmas pozitívum, hogy azt csinálhatom, amit tanultam.

Hogyan tudod hasznosítani a felsőoktatásban tanultakat?

Nap mint nap más és más feladatokkal kell szembe néznem, amihez kellő rugalmasságra, az egyetemen tanultak folyamatos alkalmazására van szükségem. Szinte mindennap fordítok valamilyen szöveget, ahol felhasználhatom az öt év alatt szerzett fordítási tapasztalatomat, valamint sokszor tolmácsolok a hazai és magyarországi pedagógusoknak. Felhasználom továbbá a hivatalos kommunikáció és levelezés, az informatikai és közgazdaságtani tantárgyakon tanultakat. Nagy hasznát veszem a szövegírási és rendezvényszervezési ismereteimnek és nem utolsó sorban az angol nyelvnek is. Mindezt nemcsak a munkámban, hanem a hétköznapi életben is.

Mik a jövőbeli terveid?

A munkavállalással kapcsolatosan nincsenek konkrét terveim a jövőre nézve, amíg szükség van rám és jól érzem magam abban, amit csinálok, nem tervezgetek előre. J

Köszönöm a beszélgetést!

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand