Erasmus – egy kiváló lehetőség

Az Erasmus ösztöndíj jó lehetőség mindazok számára, akik szeretnének megismerkedni különböző országokkal, idegen nyelvekkel, kultúrákkal és más felsőoktatási rendszerekkel. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola II. évfolyamos magyar nyelv és irodalom szakos hallgatójaként a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tölthettem egy szemesztert.

A Közép-európai Tanulmányok Karán volt alkalmam öt tantárgyat magyar nyelven hallgatni. Nagy örömöt okozott számomra, hogy Magyarország határain túl is volt lehetőségem az anyanyelvemen tanulni. Jó volt látni azt, hogy a felvidéki magyarok is magyar nyelven vehetnek részt a felsőoktatásban, valamint hogy milyen harmóniában dolgoznak együtt más nemzetiségekkel.

A program nagyszerű lehetőséget biztosított a nyelvtanulás szempontjából is. Az itt töltött idő alatt az angol és a szlovák nyelvvel kerültem érintkezésbe. A kollégiumban és a városban az emberek többsége szlovákul beszél, azonban a papírokat angolul intéztük.

Az egyetem diákjaival volt alkalmunk felfedezni a környéket. Különböző nemzetek estéin vehettünk részt, amelyben közelebbről megismerhettük a kultúrájukat. Ilyen volt például a francia est, ahol megkóstolhattuk hazájuk különlegességeit és más érdekes szórakozási lehetőségre is volt alkalmunk. Rengeteg érdekes program várt ránk a városon belül is.

Mindenki segítőkész és előzékeny volt velem, nem volt olyan probléma, amit végül nem sikerült volna megoldani.

A kirándulások és az oktatás alatt rengeteg jó emberrel is megismerkedhettem. Különösen jó barátságot kötöttem egy Argentínából érkezett diákkal, aki szobatársam volt az ott töltött idő alatt.

A félévben rengeteg élményre tehettem szert, ami csak építő hatással volt rám. Az Erasmus tényleg egy olyan lehetőség, amit vétek elmulasztani.

Orbán Emese

 

 

 

 

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand