Zajlott a dráma Nyitrán!

Egy kellemes csütörtök délelőtt, október 15-én egyetemünk számos diákja és tanára összegyűlt, hogy együtt élvezhessük a Dramatikus játékok napját, melyet a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, az Arany A. László Polgári Társulás és a Szlovákiai

Magyar Pedagógusok Szövetsége Nyitrai Területi Választmánya szervezett, immár ötödik alkalommal. A rendezvényt Hegedűs Orsolya dékánhelyettes asszony nyitotta meg, aki kiemelte, milyen fontos a tanárképzés gyakorlatában, hogy az ilyen típusú rendezvényeket „vannak, akik megálmodják, vannak, akik megszervezik és vannak, akikért érdemes mindezt véghez vinni.” A közel nyolcvan résztvevő körében – akik között nemcsak egyetemistákat, hanem az alsóbodoki Magán-szakközépiskola diákjait is köszöntöttük – valóban életre kelt a játék: a rendezvény első felében színpadi adaptáció formájában, a másik felében pedig kortárs versek interaktív feldolgozása révén.

Az energikus délelőtt az ipolysági Szondy György Gimnázium SzondySokk Kisszínpad Bizalom c. előadásával indult. A kirobbanó hatású előadáson érződött a diákcsoport és felkészítőik, Köteles Judit és N. Tóth Anikó tanárnő közti szoros együttműködés, bizalom és összehangolt munka. A diákok profikat megszégyenítő színészekként adták elő a darabot, láthatóan nagyon sok munkát fektettek az előadásba, és élvezettel vettek részt a színpadi játékban. A rendezvény és az előadás nemcsak a középiskolás diákok tetszését nyerte el, hanem karunk tanárait és hallgatóit is magával ragadta. A közönséget főleg az nyerte meg, hogy a játszók olyan témát választottak, ami tökéletesen bemutatta a mai fiatalság bizalommal és bizalmatlansággal kapcsolatos tapasztalatait családon belül, az iskolában, baráti körben, csapatban való munka során.

Az előadás után a színjátszó csoport műhelytitkaiba nyertünk betekintést egy beszélgetés erejéig, melyet Száz Pál tanár úr vezetett a csoporttal. Kiderült, hogy a csoportban vegyesen szerepeltek kezdők és évek óta színjátszásban mozgók. Azt is megtudtuk, hogy a csapat összes tagja egyben énekkaros is, ami nagy segítséget nyújtott az előadás zenés-hangszeres-énekes aláfestéseinek készítésekor.

Engem legjobban a témaválasztás motivációja érdekelt. A szünetben sikerült elcsípnem a darab két megálmodóját, N. Tóth Anikót és Köteles Juditot, akik elmondták, hogy a témaválasztás mindig a csoporttal közösen zajlik, ám ezúttal komoly kihívásnak bizonyult, hiszen a bizalom témája érzékenyen érint mindenkit. A próbákat ezért sok-sok beszélgetéssel kezdték, hogy felszínre tudják hozni a játékosok bizalomhoz fűződő viszonyát és tapasztalatait.

A beszélgetés vágya és a játékos kedv a résztvevőkre is átragadt, ami a szünet utáni játékos szövegfeldolgozásban teljesedett ki. Ekkor a szervezők a két középiskolás csoportból dramatikus játékok segítségével vegyes összetételű kiscsoportokat alkottak, és öt állomást készítve, 15 perces minifoglalkozásokat szerveztek nekik. A versfeldolgozásokat a negyedéves magyar szakos hallgatók biztosították, N. Tóth Anikó tanárnő szakmai vezetésével.

A Dramatikus játékok napja hasznosan, játékosan telt. Kortól függetlenül mindenki vidáman és elégedetten tért haza. Az esemény főszervezői a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatói, N. Tóth Anikó és Petres Csizmadia Gabriella voltak.

Helena Urhofferová, Mbak16m

DJN lm nym hely 4 868x579

DJN01 868x577

DJN02 868x575

DJN03 868x577

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand