Műhelymunka és művelés

2018. október 26-án Tehetségsegítő Műhelyek címen elmeműhelyi foglalkozásokra került sor a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának A109-es termében, ahol a kar elsőéves óvópedagógus hallgatói mellett magyarországi egyetemisták is szép számban megjelentek.

A „hazai” tanárainkon kívül (Dr. Jurík Tünde, docens  és  Dr. Lehoťák Éva tanárnők) a jelenlévők olyan neves szaktekintélyekkel is találkozhattak az előadók között, mint Mészárosné dr. Darvay Sarolta, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának tanszékvezető docense, valamint kolléganője, Bärnkopfné Dr. Zsoffay Klára adjunktus. Az esemény középpontjában az egészséges életmód állt, és három 90 perces foglalkozásra került sor. A rendezvény elején Dr. Balla István, a Pedagógusképző Intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd körülbelül reggel 9 órakor megkezdődtek a foglalkozások. „A rendezvény megszervezésével az egészséges életmód népszerűsítését vállaltuk fel, melyhez gyakorlatorientált foglalkozásokat készítettünk” – mondta az intézményvezető.

Muhelymunka 1
Lassan készülnek a táplálkozási piramisok

Az első foglalkozást – „Az vagyok, amit eszek” címmel – Dr. Jurík Tünde és Dr. Lehoťák Éva tanárnők vezényelték le. A teremben tartózkodók felettébb érdekes prezentációnak lehettek szem- és fültanúi, hiszen az előadók egy táplálkozási piramis segítéségével szemléltették a helyes táplálkozás fontosságát. Majd „az elmélet után jöjjön a gyakorlat” jegyében a jelenlévő hallgatókat is bevonták a téma feldolgozásába, akiknek a feladata egy saját táplálkozási piramis elkészítése volt. A diákok ezután belevetették magukat a munkálatokba. A piramisok elkészülését követően véget ért az első foglalkozás, majd Dr. Darvay Sarolta oktató és Téglásy Dániel hallgató köszöntötte intézményük nevében a résztvevőket. Ezután jött a jól megérdemelt kávészünet. „Nagyon tetszik az iskola légköre, rendkívül barátságosak a diákok, nagyon tetszik az egyetem helyszíne, szép a környezet. Örömmel vagyunk itt, és úgy érzem, hogy meg fogjuk tudni tartani a vidámságunkat” – hangzott el Téglásy Dánieltől a szünetben.

Muhelymunka 2
Az egyik csapat az egyik standnál

 A második előadáson Dr. Darvay Sarolta docens és az anyaországból érkezett hallgatók következtek, akik öt témakört mutattak be interaktív módon, különböző standokon:

  1. A kézmosás fontossága – Miért? Mikor? Hogyan?
  2. Okostányér – a táplálékbevitel napi arányai, az egészséges táplálkozás alapja
  3. Cukorbeteg gyerek az óvodában/általános iskolában – tünetek, kezelések, gyermeki kapcsolatok
  4. Allergének, laktózérzékenység, gluténérzékenység, a vegetáriánus és vegán étrend különbsége, olajos magvak fogyasztása
  5. Egészségre nevelés – kézműves foglalkozás 

A diákságot több csoportra osztották. Egy-egy standnál egyszerre csak az egyes csapatok tagjai tartózkodtak, majd 10 perc után balról jobbra haladva a résztvevők kicserélődtek egymással. Az interaktív előadások után következett az ebéd. „Nagyon jól érezzük magunkat a karon. Nem először vagyunk itt a hallgatóknak ilyen egészségtudatos magatartásformálással kapcsolatos előadást, gyakorlatot, beszélgetést tartani. Mindig örömmel jövünk, mert azt gondoljuk, hogy a következő pedagógusnemzedéknek, generációnak óriási szüksége van a gyakorlatorientált képzésre” – hangsúlyozta Dr. Darvay Sarolta.

Muhelymunka 3
Dr. Darvay Sarolta a hallgatók között

A harmadik körben Dr. Zsoffay Klára ragadta magához a szót, aki a környezetbarát kozmetikumokról árult el néhány szakmai titkot és érdekességet. A workshop keretén belül elmondta, hogy mely tisztítószereknek milyen környezeti hatása lehet, és hogyan lehet ezekhez viszonyulni. Néhány környezetbarát tisztítószert, kozmetikumot be is mutatott, amelyet a diákok egyfajta búcsúajándékként hazavihettek magukkal. Ezzel zárultak a foglalkozások délután fél három körül.

Varga Dávid, 1. Mbak16m

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand