Intermedialitás és gyerekirodalom

A hétköznapjainkat is átszövő intermedialitás tapasztalata képezte a március 10-én, szerdán szervezett Intermedialitás a gyermek- és ifjúsági irodalomban című online workshop alapját, amelyen a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatói és meghívott vendégelőadói mutatták be a kutatásaik eredményeit.

A gyerek- és ifjúsági irodalomtól egyáltalán nem idegen intermedialitás sokféle formában került terítékre a délelőtt során: Benyovszky Krisztián az irodalom, képregény, film találkozásairól beszélt, Brutovszky Gabriella a múzeumi mesekönyvek interaktív jellegét mutatta be, N. Tóth Anikó a mese bábszínház-jellegű színre vitelét tárta fel, Petres Csizmadia Gabriella a képleírások vizuális hatásait illusztrálta, Radics Rudolf és Baka L. Patrik pedig egy-egy, young adult területéhez tartozó, popkultúra elemeiből táplálkozó regényt elemzett. Az előadások újabb és újabb arcát tárták fel az irodalom más médiumokkal történő kapcsolódási lehetőségeinek, amely arra a konzekvenciára vezette a résztvevőket, hogy a gyerek- és ifjúsági irodalom intermediális szempontú megközelítése hatékony eszköze lehet az olvasóvá nevelésnek. A workshopon bemutatott kutatások eredményei a Közép-európai Tanulmányok Kara által kiadott Partitúra című folyóiratban is elérhetők lesznek. A projektet és a hozzá kapcsolódó rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Intermedialitas1

Intermedialitas1

Intermedialitas1

Eseménynaptár

No event today!
No event to display

JUGYIK

A Juhász Gyula Ifjúsági Klub a Nyit­rai Konstantin Filozófus Egyetem és a Nyitrai Szlovák Mező­gazdasági Egyetem magyar hall­gatóinak klubja, mely nemcsak a Diák­hálózat egyik tagszerve­zete, hanem egy olyan közösség is, amely programok színes tárházával bepillantást kínál az egyetemi élet szépségeibe.

JUGYIK

 

Videók:

A KFE KeTK által kiadott, lektorált tudományos folyóiratok

APPV Projektek

Erasmus+ Projekt

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853