Virtuális könyvbemutató és író-olvasó találkozó Pénzes Tímeával és Polgár Anikóval

Március 10-én, azaz szerdán a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének és a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában szervezésében online könyvbemutatóra és felolvasásra került sor.

 Március a könyv hónapja, amely kitűnő alkalom a könyv és az olvasás, s így a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére. E hónap tizedik napján került megrendezésre a tavaszi félév első virtuális könyvbemutatója, író-olvasó találkozója is. A zömében hallgatókból és oktatókból álló (olvasó)közönség az Intermedialitás a gyermek-és ifjúsági irodalomban című workshop kísérőprogramjaként Pénzes Tímea Ikeranyaversek (Kalligram) és Polgár Anikó Paleocsontevés (Anser Kiadó) című köteteivel ismerkedhetett meg közelebbről. A beszélgetést a Magyar Nyelv-és Irodalomtudományi Intézet oktatója, N. Tóth Anikó moderálta, aki a meghívott vendégeket nemcsak az alkotás folyamatáról, illetve az anyaság motívumának szövegekben betöltött szerepéről, hanem a kötetek vizuális megjelenéséről is faggatta. Polgár Anikó kötete négy fejezetre oszlik, a szerző gyermekei (Flóra és Kornél) pedig e fejezetek fontos szereplőivé avanzsálódnak, az ő szemszögükből látjuk a világot, sőt a két szereplő látásmódja mellett a befogadói percepciót Gyenes Gábor rajzai is irányítják. Polgár Anikó az anyaság élményének szöveggé formálása kapcsán a következőképpen fogalmazott: „az ember nem tudja saját élményeit leválasztani szépirodalmi munkáiról, nem tud úgy írni, hogy azok ne legyenek semmilyen módon benne, másrészt meg: egy jó író akkor is tud anyaságról írni, hogyha nem élte meg ezt az élményt.” E gondolat mentén formálódott Pénzes Tímea véleménye is, aki Polgár Anikóhoz hasonlóan az anyaság időszakában megtapasztalt élmények jelentőségét emelte ki: „Nálam közvetlenül az anyaérzésből születtek a versek, nem kellett, hogy elteljenek évek. Nőként nagyon termékeny időszakot jelentett az anyaság. Én alapvetően jegyzetelős típus vagyok, számomra fontos volt, hogy fennmaradjon valami ebből az időszakból. Egyrészt naplószerű feljegyzéseket írtam, másrészt pedig verseket.” Pénzes Tímea kötete tizenegy ciklusból épül fel, a versek a szerző gyermekeinek születését, valamint az azt követő időszak élményeit tematizálják, a kötetet Csíki Csaba illusztrációi gazdagítják.

Az érdekfeszítő és gazdag ismeretanyagot kínáló beszélgetés igazán inspirálóan hatott a jelenlévőkre, akik a beszélgetés végén számos kérdést intéztek a meghívott vendégekhez.

A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.                         

Radics Rudolf

Konyvbemutato 01

Konyvbemutato 02

Konyvbemutato 03

Eseménynaptár

No event today!
No event to display

JUGYIK

A Juhász Gyula Ifjúsági Klub a Nyit­rai Konstantin Filozófus Egyetem és a Nyitrai Szlovák Mező­gazdasági Egyetem magyar hall­gatóinak klubja, mely nemcsak a Diák­hálózat egyik tagszerve­zete, hanem egy olyan közösség is, amely programok színes tárházával bepillantást kínál az egyetemi élet szépségeibe.

JUGYIK

 

Videók:

A KFE KeTK által kiadott, lektorált tudományos folyóiratok

APPV Projektek

Erasmus+ Projekt

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853