Piros hóhullás Brüsszelben – Író ­- olvasó találkozó Durica Katarinával

2021. március 24-én a Juhász Gyula Ifjúsági Klub és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium együttműködésével valósult meg Adom, hogy kiadtad címmel egy író-olvasó találkozó Durica Katarinával, a Szlovákul szeretni és a Szökés Egyiptomba kötetek szerzőjével. Az online térnek köszönhetően több mint hatvan érdeklődő jelent meg az eseményen, melyet Csobády  Csilla, karunk negyedéves hallgatója moderált.

Katarina története Somorjáról indul. Már fiatalon hajtotta a kalandvágy, aminek következtében arab országokban dolgozott. Egyiptomi kalandjai szintén regényesített formát öltöttek az évek során. Témaválasztásait megélt tapasztalataiból meríti, melyek újszerű köntöst kapnak szavai által. A grafomán hajlama már korán megmutatkozott naplóírás formájában. Ahogy telt az idő, egyre közelebb érezte magához a női perspektíva, a női problémák nyújtotta miliőt.

A Rendes lányok csendbensírnak c. regénye a dunaszerdahelyi maffiózók véres tetteiről vall. Közel 80 érintettel találkozott az anyaggyűjtés során, végül 3 nő életét fűzte koszorúba az írónő. A kötettel a nehéz sorsú nők történetírójaként írta be magát az irodalomba. A regény felkeltette Kovács Krisztina dramaturg figyelmét, így 2021. március 13-án  mutatták be a Vígszínházban Paczolay Béla rendezésében.

A Városi Rókák már a Piros Hó Kiadó gondozásában jelent meg, melyet nemrég alapított a szerző. Az új regényben ismét visszatér a női triumvirátus monológja, újabb meggyötört sorsokat bemutatva. A történet Brüsszelbe csempészett nők traumáit fejtegeti. Durica Katarina célja régebbi köteteinek ismételt megjelentetése az új kiadó által, illetve a következő regényeit is már e kiadótól várhatják az olvasók.

Az írónő történeteiben dominál a nő és a tragikum egymásba fonódása. „Azok a könyvek, melyeket a világ erkölcstelennek nevez, olyan könyvek, melyek megmutatják a világnak tulajdon hitványságát”- írja Oscar Wilde. A hitványság hitelessége Durica Katarina ars poeticája, mely minden szálon meglepetést rejt az olvasók számára.

Matuš Dóra

Iro olvaso talalkozas

Eseménynaptár

No event today!
No event to display

JUGYIK

A Juhász Gyula Ifjúsági Klub a Nyit­rai Konstantin Filozófus Egyetem és a Nyitrai Szlovák Mező­gazdasági Egyetem magyar hall­gatóinak klubja, mely nemcsak a Diák­hálózat egyik tagszerve­zete, hanem egy olyan közösség is, amely programok színes tárházával bepillantást kínál az egyetemi élet szépségeibe.

JUGYIK

 

Videók:

A KFE KeTK által kiadott, lektorált tudományos folyóiratok

APPV Projektek

Erasmus+ Projekt

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853