Hozz egy verset! – Költészet napi műsor

2021. április 11-én, azaz vasárnap a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének szervezésében online költészet napi műsorra került sor.

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, író-olvasó találkozókkal, koncertekkel vagy éppen flashmobbal tisztelegnek karunk oktatói és diákjai a magyar líra előtt.

Az idén a pandémia új helyzetet teremtett a közös ünneplésre, az online tér pedig lehetőség arra, hogy bár földrajzilag távol vagyunk egymástól, ily módon mégis kapcsolódni tudjunk. Hozz egy verset! – szólt a felhívás. Karunk tanárai, jelenlegi és egykori diákjai, valamint a feledi és nyárasdi általános iskola tanulói és felkészítői pedig lelkesen hozták és odaadóan szavalták kedvenc verseiket.                                                                                      

A program rendkívül színes volt, meghallgattuk 20. századi és kortárs írók alkotásait, és saját költeményekkel is készültek, mind a kisdiákok, mind a hallgatók. Szó volt szerelemről, testi-lelki utazásról, de komolyabb hangvételű verseket is hallhattunk. Az idei év Pilinszky János születésének centenáriuma, így az ő versei is megszólaltatásra kerültek.                

Az ünnepi műsor egy dallal kezdődött és azzal is fejeződött be. A zenés betéteket az Endorfin együttes két tagja biztosította, saját szerzeményük és megzenésített versek is elhangoztak. Az estet áthatotta a kultúra, az irodalom, a költészet, az alkotás iránti szeretet, így egy lélekmelengető rendezvény részesei lehettünk.

Olvassunk! Olvassunk verseket és ne csak a költészet napján, hanem az év minden napján…

Dobos Gréta

Kolteszetnap

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 74, Nitra

tel: +421 37 6408 853