Jelentkezési határidő:

2023. március 31-ig

További információk

Jelentkezés

Mediatizáció, mely körülvesz                               

Modern korban élünk, természetes, hogy körül vagyunk véve különböző új technológiákkal. De vajon ez milyen hatással van az emberre, mennyire alakítja az ember jellemét?

Modern korban élünk, természetes, hogy körül vagyunk véve különböző új technológiákkal. De vajon ez milyen hatással van az emberre, mennyire alakítja az ember jellemét? Eltűnik ezáltal a hagyományosan vett érző ember, aki képes a felszín mögé látni? Ehhez hasonló kérdésekkel is foglalkozott prezentációjában Dr. Molnár Csilla a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának docense, aki 2022. november 30-án látogatott el karunkra. Előadását családias hangulatban, a Szerkesztői alapismeretek óra keretén belül hallgathattuk meg. A napjainkban történő mediatizáció témáját jártuk körül, úgy hiszem, mindenki számára érdekes kérdéseket megfogalmazva. Elgondolkodtató volt hallgatni, hogy napjainkban a média egyrészt megnehezíti az emberek közti kapcsolatokat, párbeszédeket, ugyanakkor összetartja a társadalmat, kohéziós ereje van.

A média vizsgálata is teljesen átalakult. Míg a múltban a média hatását kutatták, ma már a medializált tartalom fogyasztásának mértéke, valamint a fiatal generacióra gyakorolt hatását vizsgálják. A képek értelmezésével, olvasatával is foglalkozott Molnár Csilla tanárnő. Szerinte egy olyan korban élünk, ahol elözönlenek minket a képek: nézzük azokat, és azt hisszük, hogy egyből értjük, amit látunk. A képmegértés témába mi, a közönség is bekapcsolódhattunk, címeket kellett adni különböző képeknek. Nevezhetném ezt egy próbatételnek is, ugyanis nagyon könnyen elkalandozhattak a gondolataink, elveszhettünk volna az apró részletekben, de az előadó meglepetésére sikerült megoldanunk (helyesbítek, a társaság nagy részének fejben biztosan sikerült megoldania) a feladatot.

Az előadás további részeiben is hasonlóan érdekes témákat feszegettünk, és úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára nagyon sok érdekes ténnyel, gondolattal szolgált a tanárnő, amikre magunktól talán nem is biztos, hogy gondoltunk volna. Összefoglalásként az előadás egyik legelgondolkodtatóbb sorát írnám: „Vigyázni kell arra, hogy a technika ne legyen új fundamentum, ne vak hittel bízzunk benne, hanem tudatos falhasználói legyünk.”

Medializacio 1

Medializacio 2

Zajdó Zsuzsa, negyedéves kétnyelvű ügyvitelszervező szakos hallgató

Elérhetőségek

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853

Facebook

ico facebook

Virtuális séta

foto icon