LYRA CHOCOLATE alebo prednáška o hnedom zlate
Dňa 5. februára 2019 sme sa v rámci predmetu someliérstvo zúčastnili prednášky na tému Lyra chocolate alebo prednáška o hnedom zlate. Pozvanie prijal pán Karol Stýblo, ktorý je tzv. Master Chef Chocolatier a zároveň majiteľ firmy Lyra chocolate.
Na úvod nám pán Stýblo priblížil informácie o firme Lyra chocolate, ktorá funguje od roku 2008. Čokoládu vyrábajú ručne z kakaa Fino de Aroma, ktoré si sami spracovávajú od pestovania až po výslednú kakaovú hmotu. Rozprával nám o celom procese výroby, od obratia kakaových bôbov až po samotné finále výroby. Vo firme Lyra chocolate vyrábajú rôzne typy čokolád a ich najväčším dodávateľ čokoládových bôbov, z ktorých vyrábajú čokoládu, je Kolumbia – Casa Luker. Medzi najväčších odberateľov patria Kórea, Belgicko, Poľsko, Nemecko a Česká Republika. Mali sme príležitosť ochutnať čokoládu značky Lyra chocolate, ktorú nám doniesol pán Stýblo na degustáciu. Ochutnávali sme dva druhy čokolád, a to z Kolumbie a Venezuely. Čokolády boli obidve horké 70 % a podľa postupov degustácie pomocou „všetkých zmyslov“ sme si ich naplno vychutnali.
Prednáška bola veľmi zaujímavá a vieme si lepšie predstaviť, čo všetko zahŕňa práca s čokoládou. Dozvedeli sme sa napríklad aj to, že existuje tzv. degustácia čokolády v tekutom stave.
Touto cestou by som sa chcela, v mene celého 3. ročníka, ešte raz poďakovať Karolovi Stýblovi za zaujímavú prednášku a ochotu prísť medzi nás a porozprávať nám o procese výroby a degustácie čokolády.
Text: Adriána Krajčovičová, 3RCR
Foto: Ing. Ľudmila Mazúchová, PhD.