Prednáška o hnedom zlate – LYRA CHOCOLATE

Dňa 22. januára 2020 sme sa v rámci predmetu Someliérstvo zúčastnili prednášky o hnedom zlate, inak povedané o čokoláde, konkrétne o LYRA CHOCOLATE, ktorá funguje už vo viac ako 10 štátoch. Pozvanie prijal pán Karol Stýblo, ktorý je jedným zo štyroch ľudí na svete, vlastniaci titul Fino de Aroma Master Chef Chocolatier a je taktiež majiteľom tejto firmy.

Porozprával nám, prečo a ako sa dostal k tomu, aby založil práve firmu, ktorá vyrába čokoládu. Zoznámil nás so začiatkami jeho firmy, ale aj so samotnou výrobou čokolády a s ich plánmi do budúcnosti. Hovoril nám o tom, ako navštívil v Kolumbii kakaové plantáže, ako sa učili štepiť stromy a zbierali kakaové bôby. Dozvedeli sme sa, že vo firme organizujú aj deň otvorených dverí, kde sa môžu prísť zákazníci pozrieť na proces výroby čokolády a môžu aj degustovať čokolády. Taktiež sme sa dozvedeli, že robia rôzne projekty, napríklad organizujú súťaž „Junior chocolatier“,  kde zároveň mladých ľudí učia, ako vyrábať a narábať s čokoládou. LYRA CHOCOLATE získala aj ocenenie Great Taste Awards, čím sa zaradila medzi najlepšie čokolády na svete. Hlavným partnerom firmy je kolumbijská firma Casa Luka, pretože Kolumbia je aj ich najväčším dodávateľom kakaových bôbov, z ktorých vyrábajú čokoládu. Firma sa snaží byť i ekologická, nahrádzajú plastové obaly za papierové. V minulom roku sa im podarilo znížiť cukor v čokoládach, čo znamená, že ich čokolády by nemali obsahovať viac ako 30 % cukru a neobsahujú ani sóju, čiže ju môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou na túto plodinu. Po novom vyrábajú aj plnené čokolády a nátierky. Snažia sa stále modernizovať svoje priestory a techniky, dobrým príkladom modernizácie sú aj QR kódy na obaloch ich čokolád, ktoré sa dajú naskenovať mobilmi. Dostanete sa tak na webstránku, kde si  môžete prečítať všetko o čokoláde, kedy bola vyrobená, čo obsahuje a pod. Tento nápad sa nám veľmi páčil, pretože je skutočne inovatívny. Pán Stýblo nám doniesol na ochutnávku LYRA CHOCOLATE, ktorá nám veľmi chutila.

Touto cestou sa chceme ešte raz poďakovať pánovi Stýblovi za zaujímavú prednášku. Dozvedeli sme sa, čím všetkým musí prejsť čokoláda, kým sa dostane k spotrebiteľovi, čo všetko obsahuje, čo je to čokoládová hmota a rôzne iné zaujímavosti. Sme radi, že na Slovensku existuje firma, ktorá neustále napreduje. Prajeme veľa úspechov do budúcnosti a veľa „lyraholicov“.

Text: Edina Váradyová, 3RCR16b

Foto: Katarína Bukovanová, 3RCM16b

160x600 bannerMOTPFay

 

Kontaktné informácie

Fakulta stredoeurópskych štúdií

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Dražovská cesta 4, 949 01, Nitra

tel: +421 37 6408 853

Táto webová stránka používa cookies.

Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies.

Rozumiem